
Strefa poświęcona wynalazkom, które czasem udaje nam się cichcem
wynieść
z domu bądź upolować na szlaku, a później osmalić nad ogniskiem.
Świętokrzyski barszcz borowikowy z kotła
► tam
____________________________________________________________________________________
Ananas spod Agaty ► tam
z domu bądź upolować na szlaku, a później osmalić nad ogniskiem.
Mule po Świętokrzysku - z ogniska
Składniki na 3-4 porcje:
1 kg świeżych, żywych, oczyszczonych omułków jadalnych (Mytilus edulis) prosto od chłopa (Colonus Vulgaris)
- szklanka białego wytrawnego winka,
- puszka krojonych pomidorów bez skóry,
- 1 posiekana średnia cebula,
- 5 posiekanych ząbków czosnku,
- mały strączek chilli,
- sól, zioła prowansalskie, oliwa,
- folia aluminiowa.
Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy i rozkładamy po
równo do kieszonek uformowanych z folii aluminiowej (przynajmniej dwie warstwy
folii, to ważne). Kieszonki szczelnie zamykamy i układamy na żar z ogniska. Na
wierzchu robimy małe dziurki dla odpływu pary i już więcej nie przeszkadzając
pieczemy 12-15 minut. Ostrożnie zdejmujemy z ogniska i podajemy w pakiecikach,
w których się piekły, uważając, żeby ze środka nie uciekł nam sos. Podajemy z
bagietką, którą zakąszamy, najpierw zanurzając ją w tych wszystkich
pysznościach i popijamy tym, co zostało nam w butelce białego wytrawnego.
Smacznego!
Ważna uwaga – przed pieczeniem
usuwamy te muszle, które są otwarte, a potem te, które się w trakcie pieczenia
nie otwarły. Są niejadalne.
__________________________________________________________________________________
Świętokrzyski barszcz borowikowy z kotła
► tam
Proporcje na ok. 7 litrów zupy:
2 szklanki suszonych borowików z Celin k/Bodzentyna (Janusz,
dzięki za usługi przewodnickie i gościnę J)
– namoczone, ugotowane, pokrojone z grubsza i wpakowane w słoik razem z wywarem
z gotowania
2 duże cebule – pokrojone w kostkę
3-4 posiekane ząbki czosnku
kostki rosołowe drobiowe – 4 szt.
serek topiony kremowy (bez dodatków) - 100g
pojemniczek kwaśnej śmietany 18%
makaron łazanki lub kokardki – 500g, ugotowany al dente
pęczek posiekanej natki pietruszki
pęczek świeżego tymianku z Amiszowego ogródka
ćwiartka masła
kilka łyżek oliwy
2 sparzone cytryny
liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz,
czubata łyżka mąki
4,5 litra wody
Przygotowanie:
W kociołku na maśle i
oliwie podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy grzyby razem z wywarem, wodę,
rosołki, liść, ziele, listki tymianku, doprowadzamy całość do wrzenia i
gotujemy 15 minut. Następnie dodajemy topiony serek, zaprawiamy śmietaną
wymieszaną z mąką. Po zagotowaniu zdejmujemy kociołek z ognia i dodajemy
ugotowany makaron, posiekaną pietruszkę, startą skórkę i sok z obu
cytryn. Próbujemy i dosmaczamy solą i pieprzem. Zostawiamy pod przykryciem na
chwil kilka, żeby wszystko się razem przegryzło i nakładamy te pyszności na
talerze. Jemy!
__________________________________________________________________________________
Kwaśnica Górali Świętokrzyskich na wodzie z Silnicy ► tam
Składniki na pełny, 8-litrowy
kociołek (10 słusznych porcji):
- 1,5 kg żeberek wędzonych od
Zychowicza z Daleszyc,
- 2 kg kapusty kiszonej od
chłopa z Pierzchnicy,
- przygarść suszonych
podgrzybków od baby z Sienkiewicza,
- 1,5 kg
ziemniaków…świętokrzyskich,
- 2 średnie cebule,
- 0,5 główki czosnku,
- smalec,
- ziele angielskie, liść
laurowy, mielony kminek, majeranek, czubrica czerwona, jałowiec z Grząb
Bolmińskich, papryczki chilli, pieprz, ew. sól,
- 2 - 3 litry (ile zabierze)
źródlanej wody z Silnicy – WAŻNE! - ze źródła, nie z dolnego biegu! :)
W domu:
- Żeberka dzielimy na paski,
gotujemy godzinę w niewielkiej ilości wody, potem oddzielamy mięso od kości i
pakujemy w słoiki razem z wywarem z gotowania (bez kości).
- Ziemniaki kroimy w grubą
kostkę, gotujemy na półmiękko, odsączamy z wody i studzimy.
- Grzyby moczymy, gotujemy,
kroimy w paski i ładujemy w słoik razem z wodą z gotowania.
Przygotowanie:
W kociołku na rozgrzanym
tłuszczu podsmażamy pokrojoną w grubą kostkę cebulę i posiekany czosnek,
dodajemy odciśniętą i z grubsza przekrojoną kapustę (odciśnięty kwas zostawiamy
na później), grzyby z wywarem, przyprawy (bez soli), podlewamy źródlaną wodą,
doprowadzamy do wrzenia i dusimy 30 minut. Dodajemy mięso z wywarem i dusimy
jeszcze ok. 30 minut. Na 10 minut przed końcem duszenia dokładamy ugotowane
ziemniaki. Próbujemy i ew. doprawiamy solą i sokiem z kapusty, jeśli zupa jest
za mało kwaśna.
Jemy!
____________________________________________________________________________________
Ananas spod Agaty ► tam
Składniki na 8 osób:
1,5 - 2 kg ananas
Pojemnik jogurtu naturalnego
Łyżeczka curry i łyżeczka soku z cytryny
Cukier, sól i pieprz
_____________________________________________________________________________________________Pojemnik jogurtu naturalnego
Łyżeczka curry i łyżeczka soku z cytryny
Cukier, sól i pieprz
Ananasa owijamy
szczelnie kilkoma warstwami folii aluminiowej (możliwie grubej), pozostawiając
wystający sterczący zawadiacko zielony wiecheć. Następnie wrzucamy w buzujące
wesoło płomienie na ok. 30 minut, okładając z wierzchu płonącymi żagwiami. Dobrze
będzie, aby równomiernie się opiekł, kilkakroć przełożyć owoc na drugą stronę.
Po 30 minutach ostrożnie wyjmujemy go z ognia i pozwalamy chwilę odpocząć i
przestygnąć. Odwijamy z folii, obieramy ze skóry i dzielimy na porcje, usuwając
niejadalny, zdrewniały rdzeń. Do ananasa pasuje sos
curry (mieszamy mały pojemnik jogurtu naturalnego z łyżeczką curry, łyżką soku
z cytryny, odrobiną soli, cukru i pieprzu).
Szewska zalewajka ► tam
Składniki na 8-9 osób:
Grochówka pod wiszącą skałą ► tam
_____________________________________________________________________________________________
Szaszłyk z Wilczego Boru ► tam
Fondue spod Trupienia
Winniczki brusznickie ► tam
Smalcyk z gęsich pipek z cebulową konfiturą ► tam
Kaszana na Patrolu ► tam
Łupiecony banan ► tam
30 dkg
wędzonego boczku – pokrojonego w grubą kostkę
80 dkg
kiełbasy pokrojonej w grube półplasterki
wywar z
wędzonych gnatów – 1 litr
garść
suszonych grzybów – namoczonych, ugotowanych i pokrojonych, razem z wywarem z
gotowania
1,5 kg ziemniaków pokrojonych w kostkę
0,5
szklanki śmietany „wiejskiej”
4 czubate
łyżki chrzanu
litr żuru
3-4 l wody
2 średnie
cebule pokrojone w kostkę
5-6
dużych, posiekanych lub zgniecionych ząbków czosnku
2-3
kostki rosołowe
Przyprawy:
liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, cząber, pieprz
ziołowy, jałowiec, sól, pieprz, maggi
_____________________________________________________________________________________________
Grochówka pod wiszącą skałą ► tam

Składniki na 6-8 osób:
40 dkg wędzonego boczku
80 dkg kiełbasy
1,50
kg
ziemniaków
3
l
wody
50 dag grochu łuskanego połówki
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek pora
2 cebule
4-5 ząbków czosnku
kostka rosołowa
liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, cząber, sól,
pieprz, maggi
_____________________________________________________________________________________________
Szaszłyk z Wilczego Boru ► tam
Fondue spod Trupienia
Winniczki brusznickie ► tam
Smalcyk z gęsich pipek z cebulową konfiturą ► tam
Kaszana na Patrolu ► tam
Łupiecony banan ► tam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz