Kuchnia


Strefa poświęcona wynalazkom, które czasem udaje nam się cichcem wynieść 
z domu bądź upolować na szlaku, a później osmalić nad ogniskiem.

Świętokrzyski barszcz borowikowy z kotła
   tam

 

Proporcje na ok. 7 litrów zupy:

2 szklanki suszonych borowików z Celin k/Bodzentyna (Janusz, dzięki za usługi przewodnickie i gościnę J) – namoczone, ugotowane, pokrojone z grubsza i wpakowane w słoik razem z wywarem z gotowania

2 duże cebule – pokrojone w kostkę

3-4 posiekane ząbki czosnku

kostki rosołowe drobiowe – 4 szt.

serek topiony kremowy (bez dodatków) - 100g

pojemniczek kwaśnej śmietany 18%

makaron łazanki lub kokardki – 500g, ugotowany al dente

pęczek posiekanej natki pietruszki

pęczek świeżego tymianku z Amiszowego ogródka

ćwiartka masła

kilka łyżek oliwy

2 sparzone cytryny

liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz,

czubata łyżka mąki

4,5 litra wody



Przygotowanie:

W kociołku na maśle i oliwie podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy grzyby razem z wywarem, wodę, rosołki, liść, ziele, listki tymianku, doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy 15 minut. Następnie dodajemy topiony serek, zaprawiamy śmietaną wymieszaną z mąką. Po zagotowaniu zdejmujemy kociołek z ognia i dodajemy ugotowany makaron, posiekaną pietruszkę,  startą skórkę i sok z obu cytryn. Próbujemy i dosmaczamy solą i pieprzem. Zostawiamy pod przykryciem na chwil kilka, żeby wszystko się razem przegryzło i nakładamy te pyszności na talerze. Jemy!
__________________________________________________________________________________
Kwaśnica Górali Świętokrzyskich na wodzie z Silnicy  tam



Składniki na pełny, 8-litrowy kociołek (10 słusznych porcji):

- 1,5 kg żeberek wędzonych od Zychowicza z Daleszyc,

- 2 kg kapusty kiszonej od chłopa z Pierzchnicy,

- przygarść suszonych podgrzybków od baby z Sienkiewicza,

- 1,5 kg ziemniaków…świętokrzyskich,

- 2 średnie cebule,

- 0,5 główki czosnku,

- smalec,

- ziele angielskie, liść laurowy, mielony kminek, majeranek, czubrica czerwona, jałowiec z Grząb Bolmińskich, papryczki chilli, pieprz, ew. sól,

- 2 - 3 litry (ile zabierze) źródlanej wody z Silnicy – WAŻNE! - ze źródła, nie z dolnego biegu! :)



W domu:

- Żeberka dzielimy na paski, gotujemy godzinę w niewielkiej ilości wody, potem oddzielamy mięso od kości i pakujemy w słoiki razem z wywarem z gotowania (bez kości).

- Ziemniaki kroimy w grubą kostkę, gotujemy na półmiękko, odsączamy z wody i studzimy.

- Grzyby moczymy, gotujemy, kroimy w paski i ładujemy w słoik razem z wodą z gotowania.



Przygotowanie:

W kociołku na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w grubą kostkę cebulę i posiekany czosnek, dodajemy odciśniętą i z grubsza przekrojoną kapustę (odciśnięty kwas zostawiamy na później), grzyby z wywarem, przyprawy (bez soli), podlewamy źródlaną wodą, doprowadzamy do wrzenia i dusimy 30 minut. Dodajemy mięso z wywarem i dusimy jeszcze ok. 30 minut. Na 10 minut przed końcem duszenia dokładamy ugotowane ziemniaki. Próbujemy i ew. doprawiamy solą i sokiem z kapusty, jeśli zupa jest za mało kwaśna.

Jemy!

____________________________________________________________________________________

Ananas spod Agaty   tam

Składniki na 8 osób: 

1,5 - 2 kg ananas 
Pojemnik jogurtu naturalnego
Łyżeczka curry i łyżeczka soku z cytryny
Cukier, sól i pieprz

Ananasa owijamy szczelnie kilkoma warstwami folii aluminiowej (możliwie grubej), pozostawiając wystający sterczący zawadiacko zielony wiecheć. Następnie wrzucamy w buzujące wesoło płomienie na ok. 30 minut, okładając z wierzchu płonącymi żagwiami. Dobrze będzie, aby równomiernie się opiekł, kilkakroć przełożyć owoc na drugą stronę. Po 30 minutach ostrożnie wyjmujemy go z ognia i pozwalamy chwilę odpocząć i przestygnąć. Odwijamy z folii, obieramy ze skóry i dzielimy na porcje, usuwając niejadalny, zdrewniały rdzeń. Do ananasa pasuje sos curry (mieszamy mały pojemnik jogurtu naturalnego z łyżeczką curry, łyżką soku z cytryny, odrobiną soli, cukru i pieprzu).
_____________________________________________________________________________________________

Szewska zalewajka   tam

Składniki na 8-9 osób:

30 dkg wędzonego boczku – pokrojonego w grubą kostkę

80 dkg kiełbasy pokrojonej w grube półplasterki

wywar z wędzonych gnatów – 1 litr

garść suszonych grzybów – namoczonych, ugotowanych i pokrojonych, razem z wywarem z gotowania

1,5 kg ziemniaków pokrojonych w kostkę

0,5 szklanki śmietany „wiejskiej”

4 czubate łyżki chrzanu

litr żuru

3-4 l wody

2 średnie cebule pokrojone w kostkę

5-6 dużych, posiekanych lub zgniecionych ząbków czosnku

2-3 kostki rosołowe

Przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, cząber, pieprz ziołowy, jałowiec, sól, pieprz, maggi
_____________________________________________________________________________________________



 Grochówka pod wiszącą skałą   tam



Składniki na 6-8 osób:

40 dkg wędzonego boczku

80 dkg kiełbasy

1,50 kg ziemniaków

3 l wody

50 dag grochu łuskanego połówki

2 marchewki

1 pietruszka

kawałek pora

2 cebule

4-5 ząbków czosnku

kostka rosołowa

liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, cząber, sól, pieprz, maggi

_____________________________________________________________________________________________

Szaszłyk z Wilczego Boru   tam

Fondue spod Trupienia   

Winniczki brusznickie   tam

Smalcyk z gęsich pipek z cebulową konfiturą   tam

 Kaszana na Patrolu   tam


 Łupiecony banan   tam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz