Strefa poświęcona wynalazkom, które czasem udaje nam się cichcem
wynieść
z domu bądź upolować na szlaku, a później osmalić nad ogniskiem.
____________________________________________________________________
Rozkosz Podniebienia Commandosów
Składniki – na kociołek (10-12 osób)
1,3 kg
wieprzowego mięsa mielonego,
2 duże pory (tylko biała część),
60 dag pieczarek,
duża cebula,
8 dowolnych kostek bulionowych,
60 dag serka topionego kremowego,
8 ząbków czosnku,
200g śmietany,
3 czubate łyżki mąki,
pęczek natki pietruszki,
5-6 l wody,
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz.
Przygotowanie:
Mięso usmażyć na oleju, dodać przyprawy, wodę, podduszone z
cebulą pieczarki, pokrojone w plasterki pory i topione serki. Gotować ok. 15
minut od momentu wrzenia. Na końcu zagęścić zupę śmietaną z mąką i dodać przeciśnięty
przez praskę czosnek. Chwilę pogotować, na koniec posypać posiekaną natką
pietruszki. Gotowe!
____________________________________________________________________
Fasolka po Posłowicku
Składniki – na pełny 8l
kociołek (dla 15 osób do syta):
- 70 dkg chudego wędzonego
boczku,
- 1,2 kg dobrej cienkiej
kiełbasy,
- 1,3 kg suchej białej fasoli –
najlepiej średni kaliber, np. „Piękny Jaś karłowy”,
- 3 duże cebule,
- 10 dużych ząbków czosnku,
- 3 słoiki x200g koncentratu
pomidorowego,
- 100ml oleju,
- listek laurowy, ziele
angielskie, majeranek, czerwona czubrica, sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi z
Gór Świętokrzyskich,
- 3 – 3,5l wody,
Przygotowanie:
Fasolę płuczemy, zalewamy dużą
ilością wody i zostawiamy na 10-11h, potem odcedzamy, płuczemy i gotujemy bez
soli do miękkości (zwykle wystarczy ok. 1,5h). Studzimy w wywarze, żeby nie
popękała.
W kociołku na oleju mocno
podsmażamy pokrojony w grubą kostkę boczek, dodajemy pokrojoną w grube
pół-plastry kiełbasę, podsmażamy, dodajemy posiekane cebulę i czosnek, a po ich
zeszkleniu wrzucamy do kotła ugotowaną fasolę, koncentrat, sól i przyprawy i
podlewamy ok. 3 litrami wody, do gęstości wedle gustu. Doprowadzamy do wrzenia
i dusimy na wolnym ogniu 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy do
smaku, zdejmujemy z ognia i pozwalamy jej kilka minut odpocząć pod przykryciem,
a na koniec wrzucamy solidną garść czosnku niedźwiedziego. Gotowe!
____________________________________________________________________
Minestrone po Świętokrzysku
Składniki – na 8l kociołek (10
solidnych porcji):
- 70 – 80 dkg wędzonego boczku,
- 1/4 niedużej główki kapusty
włoskiej,
- 3 średnie marchewki,
- 2 średnie pietruszki,
- średni seler,
- 4 ziemniaki,
- 1 średnia młoda cukinia,
- 1 duża cebula,
- mała puszka koncentratu
pomidorowego,
- 2 puszki czerwonej lub białej
fasoli,
- 5-6 ząbków czosnku,
- 2 garści makaronu,
- olej,
- listek laurowy,
- po jednej łyżeczce tymianku i
bazylii, 1/2 oregano, czerwona czubrica,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Na kilku łyżkach oleju mocno
wysmażamy pokrojony w kostkę boczek, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, po
chwili pokrojone w półplasterki lub kostkę marchewkę, pietruszkę i selera.
Podsmażamy wszystko kilka minut, podlewamy 4-5 litrami wody, dodajemy przyprawy
i gotujemy ok. 20 minut. Dodajemy poszatkowaną kapustę, pokrojone w kostkę
ziemniaki i cukinię, gotujemy 5 minut, dodajemy makaron i odsączoną fasolę,
gotujemy 10 minut, dodajemy koncentrat i gotujemy jeszcze 5 minut. Doprawiamy
do smaku i…gotowe!
____________________________________________________________________
Świętokrzyski bigos z młodej kapusty
na "Końcu Wierności"
(nazwa zapożyczona od skrzynki geocachingowej :))
Składniki – na pięciu rosłych, głodnych młodzieńców:
- duuuża główka młodej kapusty, lub dwie mniejsze,
- 80- 90 dkg kiełbasy,
- duża cebula,
- 4-5 ząbków czosnku,
- pęczek koperku,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 0,5 cytryny,
- łyżka cukru,
- 2 kostki rosołowe,
- czubata łyżka mąki,
- olej, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,
czerwona czubrica, mielony kminek.
Na oleju podsmażamy na rumiano pokrojoną w grube półplasterki kiełbasę,
dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, chwilę podsmażamy, dodajemy kapustę
pokrojoną w duże łazanki, kostki rosołowe, liść, ziele, kminek i czubricę,
podlewamy niewielką ilością wody (uwaga! - naprawdę niewielką, tylko tyle, żeby
się nie przypaliło – kapusta w trakcie duszenia wypuści soki) i dusimy na
małym ogniu ok. 15 minut od momentu zagotowania, co kilka minut mieszając.
Sprawdzamy na jakimś grubszym kawałku kapusty, czy wystarczająco zmiękła
(powinna pozostać chrupiąca), a jeśli jest OK, dodajemy koncentrat pomidorowy,
sok z cytryny, cukier i mąkę rozpuszczoną w 0,25 l zimnej wody. Gotujemy 5 min.,
doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy posiekanym koperkiem i
zdejmujemy z ognia. Bigos powinien być gęsty, delikatnie podpływający sosem,
słodko – kwaśny, pyszny. Jemy!
#bigos_z_kociołka
____________________________________________________________________
Sufragański Bogracz
Proporcje
na 7 - 8 litrów zupy (do syta dla 10 osób)
1,5 kg wieprzowiny
2 garści zacierki
6 ziemniaków
2 średnie marchewki
Kawałek pora część
biała
50 dkg ogórków
kiszonych
50 dkg pieczarek
2 łyżki koncentratu
pomidorowego
2 średnie cebule
0,5 główki czosnku
2 średnie papryki
czerwone
mały pęczek zielonej
pietruszki
Listek laurowy,
pieprz, ziele angielskie, jałowiec, mielona papryka słodka, pieprz mielony,
czerwona czubrica, maggi, sól.
Wieprzowinę
kroimy w paski wielkości frytek i obsmażamy szybko na tłuszczu, następnie
podlewamy 3-4 litrami wody i gotujemy ½ godz. Dodajemy 2 garście zacierki i
przyprawy(gotujemy 15 min.), dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę (gotujemy 10
min.), dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, pora pokrojonego w plasterki i
podduszone, pokrojone w plasterki pieczarki z cebulą pokrojoną w kostkę oraz
wcześniej obsmażoną paprykę pokrojoną w paski (gotujemy 15 min.). W tym
momencie możemy jeszcze ew. uzupełnić wodę, jeśli zupa wydaje się za gęsta.
Dodajemy obrane i pokrojone w paski ogórki kiszone i koncentrat pomidorowy (gotujemy
10 min.). Doprawiamy do smaku i posypujemy zieloną
pietruszką. Gotowe!
Dobrze jest pozwolić
odpocząć zupie z 10 minut. Mniamm.
#sufragański_bogracz#bogracz_z_kociołka
____________________________________________________________________
Zupa rybna z kociołka - halaszle
Proporcje na 8 litrowy kociołek – naje się do
syta 6 - 8 osób:
Ok. 1 kg zamrożonych filetów bez
skóry – np. miruna, morszczuk, sola (kroimy zamrożoną - łatwiej kroić, kiedy
damy jej poleżeć z pół godziny w temp. pokojowej – kroimy najpierw wzdłuż,
potem w poprzek)
3 strąki czerwonej papryki,
2 duże cebule,
2 duże marchewki,
2 średnie pietruszki,
1 średni seler lub kilka łodyg
naciowego,
1 średni por,
3-4 ząbki czosnku,
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny,
pęczek zielonej pietruszki,
1 łyżka koncentratu
pomidorowego,
liść laurowy, ziele angielskie,
papryka słodka (2 łyżki), chilli, sól, cukier, olej do smażenia
Woda – ok. 3 – 3,5 l
Na rozgrzany olej wrzucić
posiekaną w kostkę cebulę i czosnek, zeszklić, wrzucić pokrojone w zapałkę lub
starte na grubej tarce twarde warzywa i przyprawy, chwilę podsmażyć, dodać
paprykę pokrojoną w paski i pora pokrojonego w krążki, podsmażyć, dodać ok. 3
litrów wody i dusić 15 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, sok z cytryny,
szczyptę cukru i pokrojoną w kilkucentymetrowe kawałki zamrożoną rybę.
Doprowadzić do wrzenia, dodać posiekaną zieloną pietruszkę, doprawić do smaku,
zdjąć z ognia i odstawić na parę minut, żeby się przegryzła. Zjeść.
#zupa_rybna_z_kociołka#bogracz_z_kociołka
____________________________________________________________________
Mule wędzone z ogniska a’la Yogi
(inspirowane Eclade de
Moules)
W sąsiedztwie ogniska wyrównujemy niewielką połać piasku,
rozkładamy kilka warstw folii aluminiowej, a na niej układamy w zgrabną
rozetkę, jasną końcówką ku górze, opłukane i oczyszczone mule. Następnie
posypujemy je z wierzchu garścią wiórków wędzarniczych i przykrywamy kilkoma
kolejnymi warstwami folii aluminiowej. Całość uszczelniamy, obsypując wokół
piaskiem. Na wierzch folii nakładamy obficie żar z ogniska i kilka płonących
patyków. Za ok. 15 minut zdejmujemy żar i wierzchnią warstwę folii, zdmuchujemy
pozostałości spalonych wiórków, doprawiamy małże solą, sokiem z cytryny i oliwą
i jemy bezpośrednio na „warsztacie”.
Przydają się widelczyki.
#mule_z_ogniska#mule_z_żaru
____________________________________________________________________
Mule po Świętokrzysku - z ogniska
Składniki na 3-4 porcje:
1 kg świeżych, żywych, oczyszczonych omułków jadalnych (Mytilus edulis) prosto od chłopa (Colonus Vulgaris)
- szklanka białego wytrawnego winka,
- puszka krojonych pomidorów bez skóry,
- 1 posiekana średnia cebula,
- 5 posiekanych ząbków czosnku,
- mały strączek chilli,
- sól, zioła prowansalskie, oliwa,
- folia aluminiowa.
Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy i rozkładamy po
równo do kieszonek uformowanych z folii aluminiowej (przynajmniej dwie warstwy
folii, to ważne). Kieszonki szczelnie zamykamy i układamy na żar z ogniska. Na
wierzchu robimy małe dziurki dla odpływu pary i już więcej nie przeszkadzając
pieczemy 12-15 minut. Ostrożnie zdejmujemy z ogniska i podajemy w pakiecikach,
w których się piekły, uważając, żeby ze środka nie uciekł nam sos. Podajemy z
bagietką, którą zakąszamy, najpierw zanurzając ją w tych wszystkich
pysznościach i popijamy tym, co zostało nam w butelce białego wytrawnego.
Smacznego!
Ważna uwaga – przed pieczeniem
usuwamy te muszle, które są otwarte, a potem te, które się w trakcie pieczenia
nie otwarły. Są niejadalne.
____________________________________________________________________
Świętokrzyski barszcz borowikowy z kotła
► tam
Proporcje na ok. 7 litrów zupy:
2 szklanki suszonych borowików z Celin k/Bodzentyna (Janusz,
dzięki za usługi przewodnickie i gościnę ;)
– namoczone, ugotowane, pokrojone z grubsza i wpakowane w słoik razem z wywarem
z gotowania
2 duże cebule – pokrojone w kostkę
3-4 posiekane ząbki czosnku
kostki rosołowe drobiowe – 4 szt.
serek topiony kremowy (bez dodatków) - 100g
pojemniczek kwaśnej śmietany 18%
makaron łazanki lub kokardki – 500g, ugotowany al dente
pęczek posiekanej natki pietruszki
pęczek świeżego tymianku z Amiszowego ogródka
ćwiartka masła
kilka łyżek oliwy
2 sparzone cytryny
liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz,
czubata łyżka mąki
4,5 litra wody
Przygotowanie:
W kociołku na maśle i
oliwie podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy grzyby razem z wywarem, wodę,
rosołki, liść, ziele, listki tymianku, doprowadzamy całość do wrzenia i
gotujemy 15 minut. Następnie dodajemy topiony serek, zaprawiamy śmietaną
wymieszaną z mąką. Po zagotowaniu zdejmujemy kociołek z ognia i dodajemy
ugotowany makaron, posiekaną pietruszkę, startą skórkę i sok z obu
cytryn. Próbujemy i dosmaczamy solą i pieprzem. Zostawiamy pod przykryciem na
chwil kilka, żeby wszystko się razem przegryzło i nakładamy te pyszności na
talerze. Jemy!
____________________________________________________________________
Kwaśnica Górali Świętokrzyskich na wodzie z Silnicy ► tam
Składniki na pełny, 8-litrowy
kociołek (10 słusznych porcji):
- 1,5 kg żeberek wędzonych od
Zychowicza z Daleszyc,
- 2 kg kapusty kiszonej od
chłopa z Pierzchnicy,
- przygarść suszonych
podgrzybków od baby z Sienkiewicza,
- 1,5 kg
ziemniaków…świętokrzyskich,
- 2 średnie cebule,
- 0,5 główki czosnku,
- smalec,
- ziele angielskie, liść
laurowy, mielony kminek, majeranek, czubrica czerwona, jałowiec z Grząb
Bolmińskich, papryczki chilli, pieprz, ew. sól,
- 2 - 3 litry (ile zabierze)
źródlanej wody z Silnicy – WAŻNE! - ze źródła, nie z dolnego biegu! :)
W domu:
- Żeberka dzielimy na paski,
gotujemy godzinę w niewielkiej ilości wody, potem oddzielamy mięso od kości i
pakujemy w słoiki razem z wywarem z gotowania (bez kości).
- Ziemniaki kroimy w grubą
kostkę, gotujemy na półmiękko, odsączamy z wody i studzimy.
- Grzyby moczymy, gotujemy,
kroimy w paski i ładujemy w słoik razem z wodą z gotowania.
Przygotowanie:
W kociołku na rozgrzanym
tłuszczu podsmażamy pokrojoną w grubą kostkę cebulę i posiekany czosnek,
dodajemy odciśniętą i z grubsza przekrojoną kapustę (odciśnięty kwas zostawiamy
na później), grzyby z wywarem, przyprawy (bez soli), podlewamy źródlaną wodą,
doprowadzamy do wrzenia i dusimy 30 minut. Dodajemy mięso z wywarem i dusimy
jeszcze ok. 30 minut. Na 10 minut przed końcem duszenia dokładamy ugotowane
ziemniaki. Próbujemy i ew. doprawiamy solą i sokiem z kapusty, jeśli zupa jest
za mało kwaśna.
Jemy!
____________________________________________________________________
Ananas spod Agaty ► tam
Składniki na 8 osób:
1,5 - 2 kg ananas
Pojemnik jogurtu naturalnego
Łyżeczka curry i łyżeczka soku z cytryny
Cukier, sól i pieprz
Ananasa owijamy
szczelnie kilkoma warstwami folii aluminiowej (możliwie grubej), pozostawiając
wystający sterczący zawadiacko zielony wiecheć. Następnie wrzucamy w buzujące
wesoło płomienie na ok. 30 minut, okładając z wierzchu płonącymi żagwiami. Dobrze
będzie, aby równomiernie się opiekł, kilkakroć przełożyć owoc na drugą stronę.
Po 30 minutach ostrożnie wyjmujemy go z ognia i pozwalamy chwilę odpocząć i
przestygnąć. Odwijamy z folii, obieramy ze skóry i dzielimy na porcje, usuwając
niejadalny, zdrewniały rdzeń. Do ananasa pasuje sos
curry (mieszamy mały pojemnik jogurtu naturalnego z łyżeczką curry, łyżką soku
z cytryny, odrobiną soli, cukru i pieprzu).
____________________________________________________________________

Składniki na 8-9 osób:
30 dkg
wędzonego boczku – pokrojonego w grubą kostkę
80 dkg
kiełbasy pokrojonej w grube półplasterki
wywar z
wędzonych gnatów – 1 litr
garść
suszonych grzybów – namoczonych, ugotowanych i pokrojonych, razem z wywarem z
gotowania
1,5 kg ziemniaków pokrojonych w kostkę
0,5
szklanki śmietany „wiejskiej”
4 czubate
łyżki chrzanu
litr żuru
3-4 l wody
2 średnie
cebule pokrojone w kostkę
5-6
dużych, posiekanych lub zgniecionych ząbków czosnku
2-3
kostki rosołowe
Przyprawy:
liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, cząber, pieprz
ziołowy, jałowiec, sól, pieprz, maggi
_____________________________________________________________________________________________
Grochówka pod wiszącą skałą ► tam
Składniki na 6-8 osób:
40 dkg wędzonego boczku
80 dkg kiełbasy
1,50
kg
ziemniaków
3
l
wody
50 dag grochu łuskanego połówki
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek pora
2 cebule
4-5 ząbków czosnku
kostka rosołowa
liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, cząber, sól,
pieprz, maggi
_____________________________________________________________________________________________
Szaszłyk z Wilczego Boru ► tam
Fondue spod Trupienia
Winniczki brusznickie ► tam
Smalcyk z gęsich pipek z cebulową konfiturą ► tam
Kaszana na Patrolu ► tam
Łupiecony banan ► tam
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękujemy i pozdrawiamy ;)
UsuńBardzo fajny blog. Ciekawi mnie czy macie jakieś złote rady, jak przygotować się do wyprawy?
OdpowiedzUsuńHej, najważniejsze to zebrać fajną ekipę, wytyczyć trasę a potem samo przyjdzie :)
Usuń